Olemme luopumassa sähköpostilaskutuksesta. Vaihda nyt kätevään e-laskuun. Sähköinen e-lasku on helppo, turvallinen ja maksuton laskutustapa, joka toimitetaan suoraan verkkopankkiisi.
Ohje e-laskun tilaamiseen
Ajankohtaista | Kulutusluottojen väliaikainen korkokatto päättyy pian – näin vältät yllättävät korotukset kuukausierissä

Kulutusluottojen väliaikainen korkokatto päättyy pian – näin vältät yllättävät korotukset kuukausierissä

Väliaikaisen 10 prosentin korkokaton päättyessä kulutusluottojen korot saattavat jopa kaksinkertaistua, joten nyt on korkea aika tarkastaa lainojesi sopimusehdot.

Viime vuoden heinäkuussa Suomen hallitus asetti kulutusluotoille väliaikaisen 10 prosentin korkokaton. Korkojen enimmäismäärän rajoittamisella pyrittiin vähentämään kansalaisten velkaongelmia koronaepidemian aikana.

Korkokatto oli alun perin voimassa vuodenvaihteeseen asti, ja se esti käytännössä yli 10 prosentin korkojen perimisen 1.7.–31.12.2020 välisenä aikana.

Korkokatto sai jatkoa vuodenvaihteessa, jolloin astui voimaan uusia lainoja koskeva väliaikainen korkokatto, joka on voimassa 30.9.2021 asti. Tämän jälkeen lainanantajat voivat taas nostaa lainojen korkoja jopa 20 prosenttiin, mikäli lainasopimuksessa näin mainitaan.

Korkokaton poistuminen voi siis aiheuttaa yllättäviä muutoksia lainojen kuukausieriin, mikäli sopimusehtoihin ei ole perehdytty huolellisesti lainasopimusta allekirjoitettaessa.

Tutustu tarkkaan lainojen sopimusehtoihin

Vaikka laki mahdollistaisi korkojen noston, kulutusluottoihin erikoistunut pankki Bigbank aikoo säilyttää lainojensa korot ennallaan, jolloin laina-asiakkaiden kuukausierät pysyvät muuttumattomina jatkossakin.

– Vastuullisena toimijana linjasimme samantien, ettemme nosta minkään lainojen korkoja sopimuskauden aikana, sanoo Bigbankin maajohtaja Inka Hedenstam.

Esimerkiksi Bigbankin remonttilainoissaautolainoissa sekä 4 000–50 000 euron projektilainoissa on aina kiinteä 7,9 prosentin korko kaikille asiakkaille, joka takaa kiinteät kuukausierät koko lainanmaksun ajan.

Koska väliaikaisen korkokaton poistuessa on mahdollista, että osa lainanantajista nostaa kulutusluottojensa korkoja, Hedenstam kehottaa tarkastamaan vanhojen lainojen sopimusehdot.

Lainojen sopimusehdoissa saattaa lukea, että 10 prosentin korko on voimassa vain väliaikaisen korkokaton aikana ja se saattaa nousta 1.10.2021 jopa 20 prosenttiin.

– Aika harva kuluttaja lukee kovin tarkasti lainaehtoja, ja lokakuussa saattaa tulla ikäviä yllätyksiä, jos huomaa kuukausierän nousseen.

ESIMERKKI

Esimerkiksi viiden vuoden laina-ajalla myönnetyn 10 000 euron lainan kuukausierä voi nousta yli 50 eurolla.

  • 10 % korolla kuukausierä: 212 euroa
  • 20 % korolla kuukausierä: 264 euroa

(Laskelma ei sisällä mahdollista tilinhoitomaksua, jonka suuruus vaihtelee riippuen lainanantajasta.)

Kiinteäkorkoisella lainalla vältyt yllätyksiltä

Jos vanhojen lainojen korot nousevat korkokaton poistuessa, on syytä tutustua muihin vaihtoehtoihin ja vertailla lainanantajien korkoja ja lainaehtoja.

– Ei tarvitse tyytyä siihen tilanteeseen, että korko on noussut, vaan kannattaa käydä tutustumassa muiden lainanantajien tarjoamiin vaihtoehtoihin.

Jos on monta pienempää lainaa, joiden korot eivät ole kilpailukykyisiä, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä. Esimerkiksi Bigbankilla on mahdollista yhdistää vanhat lainat uudeksi edullisemmaksi lainaksi.

– Se helpottaa ajankäyttöä ja taloudenhoitoa, kun voi keskittyä hoitamaan yhtä lainaa, jolloin on vain yksi kuukausierä muistettavana.

Käytännössä lainojen yhdistäminen toimii niin, että Bigbank maksaa vanhat lainat pois ja tekee asiakkaan kanssa uuden kiinteäkorkoisen lainasopimuksen.

– Kiinteäkorkoisen lainan kanssa ei tule ikäviä yllätyksiä, sillä se ei nouse sopimuskauden aikana.

Klikkaa Bigbankin lainalaskuriin ja katso, minkä verran voit säästää lainanhoitomenoissasi kuukausittain!

Teksti: Kaisa Paavilainen / Iltalehti