Ajankohtaista|Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön 1.4. – lue, mitä Sinun tulee rekisteristä  tietää

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön 1.4. – lue, mitä Sinun tulee rekisteristä  tietää

Positiivinen luottotietorekisteri on valmisteilla oleva julkinen rekisteri, jota tulee ylläpitämään Verohallinnon tulorekisteriyksikkö. Rekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöiden lainoista ja tuloista. Rekisteri tarjoaa yksityishenkilöille kattavan kokonaiskuvan omista lainoista, helpottaen oman talouden hallintaa. Luotonantajat saavat puolestaan ajantasaista tietoa lainan myöntämistä varten ehkäistäkseen kuluttajien ylivelkaantumista.


1.4.2024 lähtien luotonantajat ovat velvollisia raportoimaan tiedot myöntämistään lainoista positiiviseen luottorekisteriin.


Myös Bigbank on näin ollen velvollinen raportoimaan rekisteriin tiedot myöntämistään lainoista, sekä niihin liittyvistä tapahtumista ja muutoksista. Rekisteriä käytetään jatkossa myös luottokelpoisuuden arvioinnissa. Raportointivelvollisuus koskee sekä nykyisiä että tulevia lainoja.


Maksamattomien Bigbank -lainojen tiedot (mm. luoton määrä, korkotaso, lyhennykset, luottosopimuksen muutokset ja maksamattomat summat) raportoidaan positiiviseen luottotietorekisteriin.


Lisätietoa positiivisesta luottotietorekisteristä löydät tästä linkistä.