Olemme luopumassa sähköpostilaskutuksesta. Vaihda nyt kätevään e-laskuun. Sähköinen e-lasku on helppo, turvallinen ja maksuton laskutustapa, joka toimitetaan suoraan verkkopankkiisi.
Ohje e-laskun tilaamiseen
Ajankohtaista | Kulutusluottosanasto

Kulutusluottosanasto

Onko sinulla kulutusluottojen sanasto hallussa?

Joskus voi tulla vastaan tilanne, että lainalle olisi tarvetta, mutta sanasto on hieman hukassa. Et ehkä ole ihan varma, mitä sinulta halutaan lainan saamiseksi. Ei hätää, me autamme. Kokosimme alle paketin kulutusluottojen yhteydessä käytetystä sanastosta, johon helppo palata, jos jokin mietityttää.

Annuiteettilaina tarkoittaa tasaerälainaa, jolloin jokainen takaisin maksettava kuukausierä on samansuuruinen. Mikäli lainan korko muuttuu, kuukausierä muuttuu, mutta laina-aika pysyy samana. Summa muodostuu tilinhoitomaksusta, korosta ja jäljellä olevan lainan lyhennyksestä. Bigbankin tarjoamissa lainoissa on kiinteä korko, joten kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan.

E-lasku on lasku, joka toimitetaan suoraan asiakkaan verkkopankkiin sähköisessä muodossa. Bigbank suosittelee e-laskua, se on turvallinen tapa laskujen vastaanottamiseen ja maksamiseen.

Eräpäivä on maksuerälle sovittu viimeinen maksupäivä, jolloin maksu pitää maksaa omasta pankista. Bigbankilla eräpäiväksi voit valita 1., 5., 10., 15., 20., ja 25. päivän.

Korkokatto on enimmäiskorko kuluttajille myönnettäviin lainoihin. Kuluttajansuojalaissa määritetty maksimi nimelliskorko kulutusluotolle on 20 %.

Kulutusluotto on laina, joka yleensä otetaan arjen isompiin tarpeisiin, kuten remonttiin tai auton hankintaan. Bigbankin kautta yksi hakija voi saada maksimissaan 25 000 euroa ja yhdessä puolison kanssa jopa 50 000 euroa lainaa.

Kuukausierä on summa, joka maksetaan joka kuukausi lainasta takaisin pankille. Kuukausierä pitää sisällään lainan lyhennykset, lainan koron ja muut mahdolliset kustannukset.

Laina ilman vakuuksia eli vakuudeton laina tarkoittaa sitä, että lainaa saadakseen ei tarvitse vakuuksia, kuten kiinteistöä tai muuta pantattavaa omaisuutta tai takaajaa, joka tarvittaessa maksaa lainan pois alkuperäisen lainanhakijan estyessä.

Laina-aika tarkoittaa ajanjaksoa, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin. Bigbankilla laina-aikaa voi saada lainankoosta riippuen 24-120 kuukautta.

Lainan korko on prosentuaalinen summa, jonka lainanmyöntäjä perii korvauksena myönnetystä lainasta. Käytännössä korko tarkoittaa rahan hintaa, jonka lainanottaja maksaa pankille. Korko on yleensä prosenttiosuus lainasummasta. Korko kuuluu automaattisesti kuukausierään.

Lainanantaja on liikepankki tai rahoituslaitos, joka antaa rahaa lainaksi.

Lainansaaja on henkilö, joka on tehnyt sopimuksen lainanantajan kanssa.

Lainapääoma on alkuperäinen lainasumma, jonka asiakas lainannut pankilta.

Lainasumma on rahasumma, jonka lainanantaja on myöntänyt lainansaajalle sopimuksen ehtojen

mukaisesti.

Lainatarjous eli lainalupaus on lainanantajan antama sitoumus lainasta. Lainalupauksesta selviää lainasumma, korko ja muut ehdot. Lainatarjous on henkilökohtainen ja se on voimassa määräajan. Lainatarjous ei vielä sido lainanhakijaa, vaan hakija voi päättää haluaako hän hyväksyä tarjouksen.

Lainatyyppejä on olemassa useita erilaisia eri tarkoituksiin. Lainatyyppiinvaikuttaa esimerkiksi se, mihin käyttöön tuleva laina on tulossa, kuinka paljon lainaa tarvitaan sekä kuinka pitkäksi ajaksi laina tarvitaan. Lainatyyppejä ovat esimerkiksi kulutusluotto, autolaina, remonttilaina sekä yhdistelylaina.

Lainavertailu ja lainojen kilpailutus tarkoittaa, että pyydetään lainatarjous eri lainanantajilta ja verrataan niitä keskenään. Lainoja vertaamalla voi löytää itselleen sopivimman lainan ja voi myös säästää kuukausittaisissa lainakuluissa.

Lainojen yhdistäminen eli yhdistelylaina tarkoittaa olemassa olevien pienenpien lainojen yhdistämistä. Lainojen kokonaissumma pysyy samana, mutta samalla voi säästää huomattavasti lainanhoitokuluissa, kun lyhentää yhtä isompaa lainaa monen pienen lainan sijaan.

Luottokelpoisuus tarkoittaa asiakkaan kykyä maksaa velka takaisin. Lainanantaja tekee arvion lainanhakijan luottokelpoisuudesta. Siihen vaikuttava esimerkiksi kuukausitulot, mahdolliset muut lainat ja maksuhäiriömerkinnät. Yhdessä puolison kanssa haettu laina parantaa luottokelpoisuutta. Bigbankilla yhdessä puolison kanssa voi saada lainaa jopa 50 000 euroa.

Luottotiedot ovat tietoja, joita käytetään henkilön taloudellisen aseman, sitoumusten hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa. Niistä selviää, mikäli henkilöllä on maksuhäiriömerkintöjä. Luottotiedot eivät ole julkista tietoa ja laki säätelee, kuka ja missä tilanteessa tiedot voi tarkistaa. Suomessa luottotietoja ylläpitävät Bisnode Finland Oy sekä Suomen Asiakastieto Oy.

Lyhennyssuunnitelma koskee sopimusta, jossa lainansaajan kaikki suunnitellut kuukausittaiset lyhennykset sopimusaikana on määritelty. Lyhennyssuunnitelma lasketaan hakemuspäivän perusteella.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa negatiivista merkintää luottotiedoissa yksityisellä henkilöllä. Useimmiten merkinnän syynä on maksamaton lasku, laina tai vuokra.

Nimelliskorko tarkoittaa korkoa, jonka pankki määrittelee lainattavalle summalle. Bigbankin tarjoamissa kiinteäkorkoisessa lainassa, nimelliskorko pysyy samana koko laina-ajan.

Rinnakkaishakija eli yhteishakija tarkoittaa lainahakemuksella toista hakijaa. Bigbankilla yhdessä puolison kanssa voi saada lainaa jopa 50 000 euroa.

Sopimusmaksu on kertaluonteinen kulu, jonka lainanmyöntäjä voi periä lainan nostamisesta. Sopimusmaksusta voidaan käyttää myös avausmaksu, nostopalkkio, perustamismaksu tai järjestelymaksu nimityksiä.

Sähköinen allekirjoitus tarkoittaa, että asiakas allekirjoittaa lainasopimuksen tunnistautumalla omilla verkkopankkitunnuksillaan verkkopankissaan. Sähköinen allekirjoitus on turvallinen ja juridisesti sitova tapa allekirjoittaa dokumentteja. Verkkopankkitunnuksilla tehty tunnistautuminen on vaikeampi väärentää kuin perinteinen allekirjoitus ja se on myös helpompi jäljittää jälkikäteen. Sähköinen allekirjoitus myös nopeuttaa lainanhakuprosessia, kun käsin kirjoitettua allekirjoitusta ei tarvitse toimittaa fyysisesti pankkiin. Meillä Bigbankissa kaikki lainasopimukset allekirjoitetaan sähköisesti.

Takaisin maksettava määrä riippuu lainasummasta, lainan maksuajasta sekä lainalle annetusta korosta. Maksuerään vaikuttaa myös muut mahdolliset kustannukset, kuten tilinhoitomaksu.

Tilinhoitomaksu on lainanhoitokulu, jota peritään lainan hallinnoinnista syntyvistä kuluista.

Todellinen vuosikorko tarkoittaa sitä, että kaikki lainaan liittyvät kustannukset on huomioitu ja se ilmoitetaan todellisena vuosikorkona. Todelliseen vuosikorkoon vaikuttavat esimerkiksi lainan korko, sopimusmaksu, laina-aika sekä lainan suuruus.

Viivästyskorko on korko, jota lainansaaja joutuu maksamaan lainanantajalle, mikäli lainansaaja ei maksa sopimuksen mukaista kuukausierää ajallaan.

Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. He ovat apunasi maanantaista perjantaihin 9-16.30.